’Energie brengt welvaart’. Met dit statement opende KNB-voorzitter Nienke Homan het werkbezoek dat de top van Koninklijke Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW) aan onze industrie bracht. Een verslag over balansbehoud, vergroening en zelfregie.

Op locatie van KNB-lid Wienerberger Narvik Deest geven VEMW-voorzitter Gertjan Lankhorst en directeur Hans Grünfeld hun ogen goed de kost: zoveel moois aan dakkeramiek! Wienerberger-directeur Jasper Vos geeft zichtbaar trots een uitleg over de dakpannen en hulpstukken.

Belangrijker is het doel van het bezoek: spreken over behoud van balans tussen haalbaarheid en betaalbaarheid van (duurzame) energie enerzijds en de milieudruk die het gebruik daarvan oplevert anderzijds.

Om de milieudruk (emissies) te voorkomen en/of te beperken is verduurzaming noodzakelijk. Natuurlijk, maar hoe te versnellen, en wanneer en door wie? Vragen die zich niet zo snel laten beantwoorden. VEMW-directeur Hans Grünfeld verwijst naar de 6-punten die VEMW namens de (grote) industriële energiegebruikers steevast inbrengt. Het behoud van een gelijk speelveld is er daar een van.

Het gesprek komt van energiecrisis op infrastructuurcrisis; er is immers meer vraag dan aanbod aan energie. Een groene energie-infrastructuur betekent meer fysieke ruimte, meer regelruimte en een snellere beschikbaarheid van leidingen en andere netwerken.

Oplossingen blijken niet direct binnen handbereik, althans niet oplossingen door het Rijk of netwerkbedrijven. Voorzitter en directeur van VEMW adviseren zoveel mogelijk zelf de regie te pakken en vooral zelf aan de gang te gaan met datgene waartoe mogelijkheden bestaan. KNB voorzitter Nienke Homan geeft actuele voorbeelden waarmee de sector al aan de slag is, zoals de programma’s Brick Valley en CLEI maar ook de verslanking en verslimming van gebakken kleiproducten.

Het werkbezoek eindigt met een rondleiding door de dakpanfabriek (te kort) en het overhandigen van een brochure om de productiestappen thuis nog eens goed door te kunnen nemen: van Klei tot Dakpan.