Maandag 23 januari bracht Rob Jetten, Minister voor Klimaat en Energie, een werkbezoek aan een baksteenfabriek in het Gelderse Pannerden. Het geavanceerde productieproces stond model voor de innovatiekracht van de regionale, energie intensieve maakindustrie, ook wel Cluster 6-industrie geheten. Diverse sprekers van verschillende achtergrond riepen op tot samenwerking om randvoorwaarden, ambities en behoeften tot fundamentele verduurzaming zeker te stellen.

Maandag 23 januari bracht minister Rob Jetten op uitnodiging van een brede coalitie van regionale industrie en 2 provincies een werkbezoek aan Wienerberger Steenfabriek Kijfwaard West in Pannerden.

De Gelderse Gedeputeerde Jan van der Meer en de Overijsselse Gedeputeerde Tijs de Bree deden de aftrap: de regionale maakindustrie wil verduurzamen en kan dat niet alleen. Algemeen directeur Bert Jan Koekoek van Wienerberger Nederland zette uiteen wat dat voor zijn bedrijf betekent.

Tijdens een bezoek aan de fabriek werden op diverse plekken pitches verzorgd. Daan Schut, CTO Alliander, benadrukte welke mogelijkheden er liggen in de elektrificatie van fabrieksprocessen als er genoeg ruimte op het energienet beschikbaar is.

KNB-directeur Ewald van Hal overhandigde KNB’s sectorale Technology Roadmap Bouwkeramiek 2030. Marcel Hielkema, voorzitter VNONCW Midden, vroeg aandacht voor het belang van het 6e industriecluster voor de BV Nederland.

Aan het eind van het werkbezoek stelde Minister Jetten hard aan het werk te zijn om verduurzaming zowel landelijk als regionaal te versnellen. Naast aandacht voor de 5 grote industrieclusters is daarbij zeker ook aandacht voor de industrie in de rest van Nederland, het werkbezoek heeft hem gesterkt in het belang daarvan.