Meer dan 300 industriĆ«le bedrijven en branches in Nederland laten vandaag met een Open Brief in de landelijke media van zich horen. Daaronder de keramische industrie. Ook die is hard bezig te vergroenen. Zodat Nederland in een circulaire economie gebruik kan blijven maken van bakstenen, keramische dakpannen en gebakken tegels uit Nederland. 

De Nederlandse keramische industrie maakt bakstenen, keramische dakpannen en gebakken wand- en vloertegels die heel Nederland in, naast, op of aan de gebouwen aantreft. Onze industrie wil die gebakken kleiproducten ook in de toekomst kunnen blijven maken. Daarom werkt het hard aan een schone toekomst, worden fabrieken omgebouwd en slimme, slanke producten ontwikkeld.

De keramische industrie baseert zich hierbij op de Technology Roadmap Bouwkeramiek 2030.

Ondertussen is veel onderzoek gedaan, zoeken fabrikanten van bouwkeramiek de samenwerking in regionale clusters zoals Brick Valley in Gelderland en CLEI in Limburg en wordt samen met provincies en netbeheerders er hard aan gewerkt om groene energie zo snel mogelijk naar de fabrieken te krijgen.

Deze transitie is omvattend, complex en niet met een pennestreek geregeld. Al is het maar omdat bij de uitvoering rekening moet worden gehouden met technische mogelijkheden en met de terechte belangen van natuur en omwonenden. Duidelijk is wel: onze industrie wil, kan en moet. Dat is zeker maar vergt een stabiel overheidsbeleid, zekerheid van investeringen en financiƫle ruimte. Daarvoor moeten we in Den Haag zijn tot wie de Open Brief zich ook richt.

Ondertussen gaan we door met plannen maken en onderzoeken doen. En natuurlijk gaan we ondertussen onverminderd door met onze klimaat-inclusieve en natuur-positieve kleiwinning.

Lees hier de Open Brief #WijMakenHetGroen

Directeur van KNB Ewald van Hal licht bij BNR Nieuwsradio toe waarom KNB de advertentie ook heeft ondertekend