‘Samen de energietransitie aangaan’. Vanuit die gedachte nodigden de 4 in Brick Valley samenwerkende steenfabrikanten de gemeente Lingewaard uit voor een verdere verkenning van elkaars opgaven. Begin februari was het zover.

 

Wethouder Maarten van den Bos en strategisch adviseur René van Egmond bezochten vrijdag 2 februari Brick Valley op locatie van Steenfabriek De Zandberg. Zij werden gastvrij ontvangen door Brick Valley-bestuursleden Martijn Berendsen (Rodruza) en Imko Jurgens (Vandersanden), bijgestaan door Rodruza-directeur Bart Kroon en programmadirecteur Ruud van Kolfschooten. Gestart werd met een presentatie over het familiebedrijf Rodruza en een introductie op het keramisch productieproces. Dat kan niet zonder duiding daarvan op het gebied van duurzaamheid, natuurontwikkeling, circulariteit en werkgelegenheid.

Aansluitend verzorgde Ruud van Kolfschooten een nadere toelichting op doel en ambitie van Brick Valley, nationaal een icoonproject uit de Cluster 6-industrie. In dit programma zijn ondertussen de eerste stappen gezet.

 

In een reactie onderschreef wethouder Maarten van den Bos het gemeenschappelijk belang van een passende transitie en werden er concrete afspraken gemaakt om in het gebied de ontwikkelingen te bespoedigen. Afsluitend verzorgde Martijn Berendsen, tevens plantmanager van Rodruza’s fabriek “De Zandberg” een rondleiding.

 

Het KNB-initiatief Brick Valley is een landelijk Koplopersprogramma binnen Cluster 6 en is bedoeld om een gemeenschappelijke, duurzame energievoorziening voor de 6 baksteenfabrieken op het Gelders eiland te realiseren. Motto: alleen ga je sneller, samen kom je verder.