Cluster6’ koploperprogramma Brick Valley op NPVI-Connect

Op 6 juni vond de eerste editie van NPVI-Connect plaats. Onder het motto “Samenwerken aan sterke industrieclusters voor een duurzaam Nederland” kwamen vertegenwoordigers van alle zes industrieclusters (Cluster6) bijeen om kennis te delen.

Een van de prominente initiatieven was het koploperprogramma van Cluster6: Brick Valley. Door gezamenlijk te werken aan het verduurzamen van industriële clusters, worden belangrijke stappen gezet richting een toekomstbestendige industrie: van grijs naar groen.

Vertegenwoordiger van de stichting Brick Valley Jasper Vos directeur van baksteenfabrikant Wienerberger bracht tijdens een van de sessies de verduurzamings-uitdagingen van Brick Valley onder de aandacht.

De vier baksteenfabrikanten verenigd in de stichting Brick Valley willen op termijn klimaatneutraal bakstenen produceren. Vos vertelde over de duurzame alternatieven voor het bakproces. “Elektrificatie heeft potentie, maar op dit moment ontbreekt de netaansluiting en -capaciteit en vraagt elektrificatie om grote investeringen.

We kijken “ook” naar waterstof als “één van de duurzame alternatieven”. Import van waterstof is daarbij een oplossing.