Op de fiets en met een serie kernachtige vragen in de achterzak bracht Tweede Kamerlid Joris Thijssen recent een werkbezoek aan onze sector op locatie van Wienerberger Stf. Kijfwaard West. Een fabriek op ‘steenworp’ afstand van Zevenaar waar de politicus zijn kinderjaren doorbracht.
Het Kamerlid, voormalig directeur van Greenpeace en een ervaren politicus op het gebied van energie- en klimaatbeleid, was gekomen op uitnodiging van KNB. Doel van het bezoek: kennis maken met de keramische industrie die als sector binnen cluster 6 specifieke vraagstukken kent.
Cluster 6 is de verzamelnaam voor alle in de landelijke regio gevestigde, energie-intensieve industrie. Deze industrie moet en wil verduurzamen, maar loopt aan tegen een gebrek aan handelingsperspectief door een ontbrekend beleidskader voor specifiek de industriële verduurzaming in de regio.
Het bezoek was op een actueel moment. Het nieuwe Kabinet Schoof werkt aan een -deels uitgelekt- uitvoeringsprogramma van het Hoofdlijnenakkoord en daar vindt deze PvdA-Groen Linkser natuurlijk iets van! Tegelijkertijd is er de realiteit van een ontbrekende infrastructuur voor groene energie, lange vergunningprocedures, niet-passende subsidies en nog te dure groene energie.
Het Kamerlid bleek zeer geïnteresseerd in het keramisch proces (waarom elektrificeren jullie niet gewoon?), de verhouding met omliggende landen (wat merken jullie van de import van stenen?) en gaf blijk van realiteitsbesef (de markt stuurt misschien effectiever dan de politiek met beleid). Gastheer Jasper Vos, algemeen directeur Wienerberger en tevens vice voorzitter van KNB, antwoordde met veel geduld de als ongeduldig bekend staande Joris Thijssen. KNB-directeur Ewald van Hal bleek vulde het ondernemersperspectief aan met voorbeelden uit de sector waaronder Brick Valley in Gelderland en CLEI in Limburg.
Een rondleiding door de fabriek en een foto ter afsluiting maakte het werkbezoek compleet. Al met een goed begin van een nieuw politiek seizoen dat voor de keramische industrie best spannend zal worden.